Descoperirea istorică uluitoare din România. Au venit străinii ca să o vadă, de ce este specială
Istoricii, geneticienii și bioantropologii din mai multe țări au investigat o serie de rămășițe umane pentru a descoperi contribuția nomazilor din epoca bronzului la formarea europenilor contemporani.
Alături de arheologii români, studenți din Statele Unite, Germania, Rusia, Finlanda și Anglia au stat sub soarele dogoritor, fascinați de această descoperire importantă, încercând „să-i dea de capăt”.
Cercetătorii au utilizat tehnici moderne, efectuând studii genetice la Mainz, Germania, investigații izotopice la Bristol, dar și altele, din sfera paleo-mediul la Helsinki.
Scheletul unui individ care ar fi trăit acum mai bine de 5.000 de ani, principala atracție
Într-unul dintre morminte, arheologii au analizat scheletul unui individ care ar fi trăit acum 5.000 de ani, conform primelor estimări.
Alin Frânculeasa, arheolog la Muzeul de Istorie Prahova, a declarat, la vremea respectivă, conform Știrilor Pro tv: „Este așezat defunctul într-o poziție normală pentru epoca lui, pe spate, cu mâinile pe lângă corp, are vopsea roșie pe craniu, undeva în zona picioarelor și lângă braț”.
Cercetările efectuate până atunci au arătat că europenii păstrează până la 80% din materialul genetic al populației Yamnaya, care a migrat către nord și la sud în Europa, mai exact pe teritoriul Ucrainei de astăzi.
Acești oameni erau înalți și robuști, cu pielea deschisă la culoare, și obișnuiau să crească animale și să se hrănească cu carne.
Ei sunt, fără niciun dubiu, cei care au contribuit la faptul că europenii de astăzi sunt printre cei mai înalți oameni de pe glob, fiind moștenitorii direcți ai acestor gene.
Populația Yamnaya a introdus calul în Europa și l-a folosit ca animal de povară. De asemenea, se pare că a influențat inclusiv organizarea socială a regiunii, cu bărbatul în fruntea familiei și a grupului – cu alte cuvinte, patriarhatul.
Sonja Kastilan, jurnalist la Frankfurter Allgemeine, a declarat: „Acestea sunt doar oase, dar fac parte din moștenirea noastră europeană și, de asemenea, din originile noastre.”
Datorită unui proiect european desfășurat de Universitatea din Helsinki, vor fi inițiate săpături arheologice în toate țările unde există urme ale civilizației Yamnaya.